Què és l’autoconsum compartit?

[xyz-ips snippet=”contenido-SEO”]

L’autoconsum compartit és un sistema en què diversos usuaris comparteixen l’energia generada per les seves pròpies instal·lacions d’energia renovable, com panells solars. Aquest concepte és una extensió de l’autoconsum d’energia, que implica utilitzar l’energia que es genera localment per a les necessitats d’una vivenda o empresa.

Com funciona l’autoconsum compartit?

Es tracta d’un sistema en què diversos propietaris d’instal·lacions d’energia renovable, com panells solars, comparteixen l’energia generada entre ells i la xarxa elèctrica. Aquesta energia es genera localment i es mesura mitjançant comptadors individuals per a cada usuari. Quan una instal·lació genera un excedent d’energia que no s’utilitza, aquesta es pot enviar a la xarxa elèctrica per aprofitar-la més tard o compensar-ne el consum. Els participants poden rebre crèdits d’energia per aquest excedent, que es poden utilitzar quan les seves instal·lacions no generen prou energia. Això permet estalviar en les factures d’electricitat i promoure l’ús de fonts d’energia renovable. Existeixen dos tipus d’autoconsum compartit:

Autoconsum compartit amb sobrants
  • Autoconsum compartit amb sobrants: En aquesta modalitat, quan una instal·lació genera més energia del que el propietari necessita en un moment determinat, aquest excedent d’energia es pot injectar a la xarxa elèctrica local. Aquesta energia pot ser utilitzada per altres usuaris participants en el sistema de l’autoconsum compartit. Cada participant pot rebre crèdits o beneficis econòmics per l’energia que comparteixen o reben dels altres usuaris quan no estan utilitzant la seva pròpia energia generada.
  • Autoconsum compartit sense sobrants: En aquesta modalitat, l’energia generada per les instal·lacions renovables es comparteix directament entre els participants en temps real. No hi ha injecció d’excés d’energia a la xarxa elèctrica. Això implica que els participants es beneficien de l’energia generada pel sistema d’autoconsum compartit immediatament, sense emmagatzemar-ne l’excés. Aquesta forma pot ser especialment eficient per als usuaris que tenen una demanda d’energia similar i es poden coordinar per compartir-la quan sigui necessari.
Autoconsum compartit sense sobrants

Requisits per a pertanyer al autoconsum compartit:

Per ser part d’un sistema d’autoconsum compartit, els participants han d’instal·lar fonts d’energia renovable com panells solars o turbines eòliques, estar connectats a la xarxa elèctrica local, la distribució d’energia ha de ser de Baixa Tensió, i s’han d’acordar les regles i les polítiques d’ús i distribució d’energia amb altres participants. També és important complir amb les regulacions locals i assegurar que tots els membres tinguin interès en compartir i utilitzar l’energia generada de manera conjunta.

Qui pot beneficiar-se?

Des de empreses, institucions i llars, tothom es pot beneficiar de l’autoconsum compartit, sempre que hi hagi un interès mutuu i es compleixin les regulacions pertinents.

Si esteu interessats a conèixer més detalls sobre aquest projecte o esteu considerant una instal·lació similar, estarem encantats d’atendre-us. Contacteu amb nosaltres i junts farem realitat els vostres objectius energètics sostenibles.